Na 20 jaar weet ik het zeker

Na 20 jaar werken voor de overheid weet ik het zeker: we zijn in Nederland beter in beleidsontwikkeling dan in beleidsmonitoring. In de afgelopen twee jaar heb ik een methode ontwikkeld om beleid, regels, wetten of formele documenten te visualiseren. De vaak ingewikkelde teksten komen in een infographic tot leven en maken in één oogopslag duidelijk hoe het zit. 

De infographic maakt duidelijk hoe verantwoordelijkheden liggen en welke taken er worden onderscheiden (wie doet wat). De inhoud van de infographic is daarmee een goede basis voor het inrichten van bijvoorbeeld beleidsmonitoring of het uitvoeren van audits. Het maken van de infographic kan iedereen en de methode is goed te leren. Alleen al het maken ervan werkt verhelderend en maakt dat je je als professional bewust wordt van beleid dat voor jouw bestuurder, manager of organisatie geldt. Meer info vind je op www.prageotraining.nl.

De methode werkt ook voor alle documenten die worden gebruikt bij het beheren van IT-systemen. Een SLA, DAP of OLA is immers niets anders dan een set aan afspraken met actoren. Deze zijn heel goed visueel weer te geven en zijn dan een uniek hulpmiddel voor bijvoorbeeld contractmanagement of servicelevelmanagement.

De methode wordt uitgelegd in een eendaagse workshop. Incompany is ook mogelijk. Meer weten? Kijk op www.prageotraining.nl of stuur een mail naar info@prageotraining.nl.

Het voorbeeld (zie afbeelding) is een willekeurig voorbeeld en heb ik als proef gemaakt. Het is gebaseerd op de openbare informatie op www.wetten.nl van een regeling waarin de governance van de meldkamers is Nederland is beschreven.