Graag stel ik mijzelf voor: Alexander Bouwman. Prageo en Prageo training zijn ondernemingen die mij in staat stellen prachtig werk te doen voor de overheid en haar bestuur en medewerkers.

Vanuit Prageo lever ik een bijdrage aan grote projecten en programma’s bij de overheid, vaak op het snijvlak van OOV (Openbare Orde en Veiligheid) en informatie. Na 13 jaar werken bij de overheid heb ik in 2016 de stap gezet naar een zelfstandig bestaan. Wat mij aanspreekt is de afwisseling en de onafhankelijke positie die ik kan innemen in mijn advisering, vanzelfsprekend met oog voor de politiek-bestuurlijke belangen van de opdrachtgever. Vanuit Prageo training draag ik bij en sterke overheid door het delen van kennis en ervaring met professionals en starters binnen de overheid, maar ook met bedrijven die werken voor de overheid.

In mijn 13 jaar bij de overheid werkte ik bij de provincie Overijssel, het Veiligheidsberaad en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). In die tijd vervulde ik verschillende rollen: secretaris, beleidsadviseur, bestuursadviseur, directieadviseur en programmamanager. Ik was altijd betrokken bij projecten en programma’s. Tot december 2023 werkte ik vanuit Prageo als secretaris en strategisch adviseur voor het programma Implementatie Vernieuwing C2000 van het ministerie van Justitie en Veiligheid, een van de grootste projecten van de Rijksoverheid. Vanaf januari 2024 werk is als programmasecretaris en strategisch planner voor het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast voer ik tijdelijke opdrachten uit en geef ik trainingen.

Als onafhankelijk adviseur draag ik bij aan een veilige samenleving en een sterke overheid. Ik maak complexe vraagstukken inzichtelijk. Ik heb een passie voor visualiseren omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden. Met oog voor politiek-bestuurlijke verhoudingen adviseer en ondersteun ik het bestuur en het management bij de uitvoering van grote projecten en programma’s, met name in het veiligheidsdomein.
Als secretaris en strategisch adviseur faciliteer ik ordentelijke besluitvorming en bewaak ik de hoofdlijn van het beleid. Op verzoek leid ik workshops, faciliteer ik bijeenkomsten en begeleid ik schrijfsessies (sessies waarin in wisselende samenstelling wordt gewerkt aan bijvoorbeeld een project- of programmaplan, een beleidskader of een bestuurlijke nota).

Als trainer en procesbegeleider lever ik gepassioneerd een bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling van professionals en starters binnen de overheid en haar partners. Werken voor de overheid betekent voor mij werken aan zaken die mensen bezig houden: zaken die er daadwerkelijk toe doen. Ik doe dit om de samenleving telkens een stukje beter en veiliger te maken. Daarom blijf ik werken voor de overheid.

Bewust leef ik in het rustige deel van Nederland, in het mooie Ommen. Met veel plezier doe ik mijn werk in het westen of in andere delen van het land: ik geniet van de dynamiek van de grote steden en vind reizen prima. In de natuur rondom Ommen kom ik tot rust en daarom geef ik mijn training bij voorkeur in mijn eigen omgeving. Ik hoop dat alle deelnemers dezelfde rust ervaren en zich in een prachtige omgeving laten inspireren door Prageo training.

Alexander Bouwman |  LinkedIn


Inspiratie

Waarschijnlijk vallen de foto’s op deze website op. Ik heb een passie voor alles wat te maken heeft met ruimtevaart. De techniek, het avontuur, de aanpak, het streven naar perfectie en de innovatie spreken mij enorm aan. Met veel bewondering kijk ik naar ruimtemissies die na jaren van voorbereiding ver weg van de aarde worden uitgevoerd, zonder een directe mogelijkheid om onvolkomenheden te herstellen. Mijn bezoek aan het Kennedy Space Center in 2020 zal ik nooit vergeten. Het was de eerste keer dat ik de space shuttle zag en we hadden op 17 februari het geluk om een lancering van een Falcon 9 van SpaceX in het echt te zien. We liepen op het strand waar onder andere John Glenn, Neil Armstrong en Alan Shepard hebben gelopen.

Ruimtevaart laat zien waar we allemaal toe in staat zijn. Toegegeven: het maken of monitoren van beleid is minder complex en misschien minder spannend, maar ook daarin wil ik maximaal presteren en goede kwaliteit leveren. Ik wil structuur aanbrengen om een perfect resultaat neer te zetten. Als we in staat zijn om mensen op de maan te laten landen of een telescoop anderhalf miljoen kilometer van de aarde te bedienen, dan is alles mogelijk.