Visualiseren van regelingen en de balans tussen wetgeving en uitvoering

Op 15 juni 2020 heeft de Raad van State een ongevraagd advies uitgebracht over ministeriële verantwoordelijkheid. Hoofdstuk 4.7 geeft op pagina 42 aanbevelingen voor een betere balans tussen wetgeving, beleid en uitvoering. Dit begint voor mij met inzicht in de wetgeving en de afspraken die daarin zijn vastgelegd. Pas dan ben je in staat te ‘doorleven’ wat de wetgever heeft bedoeld en ben je in staat te beoordelen of hetgeen is bedoeld ook werkt. Dat is voor mij de kern van het werk als beleids- en bestuursadviseur. Maar ook van het werk van onderzoekers, inspecteurs en iedereen die betrokken is bij het monitoren van beleid.

Visualiseren van wetgeving of beleid helpt daarbij. Ik ervaar telkens weer dat het maken van een infographic mij inzicht geeft en dat ik de inhoud beter onthoud. In gesprekken met anderen merk je dat een infographic van wetgeving of beleid houvast geeft. Ook maakt het mij nieuwsgierig: zou het werken zoals het is opgeschreven? 

Ik heb een nieuw willekeurig voorbeeld gemaakt, als volgende proef van de methode. Het gaat om het instellingsbesluit van het Adviescollege ICT-toetsing. Het is gebaseerd op de openbaar beschikbare informatie op www.wetten.nl

Wil jouw organisatie ook beschikken over een visuele weergave van relevante wetgeving? Dat kan, mijn contactgegevens staan bij mijn profiel. De methode om een infographic te maken wordt ook uitgelegd in een eendaagse workshop. Incompany is ook mogelijk. Meer weten? Kijk op www.prageotraining.nl of stuur een mail naar info@prageotraining.nl.