Waarom

Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Het is een goede basis voor inrichten van beleidsmonitoring

Het is een hulpmiddel bij het uitvoeren van audits

Het maakt complexe structuren inzichtelijk

Het laat logica en onlogica van regels zien

Het brengt wetten, regelingen, besluiten en beleid tot leven

Doelgroep

Beleids- en bestuursadviseurs

Onderzoekers, inspecteurs of auditors

Medewerker wetgeving

Service- of contractmanagers

Iedereen die meer wil weten van visualiseren van regelgeving

Incompany is ook mogelijk

Inhoud

Waarom visualiseren

Basisprincipes van het visualiseren

Soorten infographics

Keuzes bij het visualiseren

Uitleg van de methode

De kracht van opmaak

Gebruik van een infographic

Hulpmiddelen voor het maken

Duur en kosten

De training duurt één dag en heeft het karakter van een workshop

Alle trainingen bij Prageo training hebben een vast tarief van EUR 650,- per dag

Bij drie of meer deelnemers van één organisatie geldt een tarief van EUR 550,- per dag

Voor Incompany gelden andere tarieven

Inschrijven


Prageo training geeft trainingen over het maken van visualisaties, maar maakt op verzoek infographics van wetten, regelingen of besluiten. Deze worden op maat gemaakt en indien gewenst toegelicht. Neem  contact op voor meer informatie. Onderstaand een voorbeeld van een infographic: de openbare informatie op www.wetten.nl gevisualiseerd ( instellingsbesluit Adviescollege ICT-toetsing).


Ik werk voor de overheid en wil inzicht in mijn omgeving

Na 20 jaar werken voor de overheid weet ik het zeker: we zijn in Nederland beter in beleidsontwikkeling dan in beleidsmonitoring. In de afgelopen twee jaar heb ik een methode ontwikkeld om wetten, regelingen, besluiten of beleid te visualiseren. De vaak ingewikkelde teksten komen in een infographic tot leven en maken in één oogopslag duidelijk hoe het zit. Het maken van een infographic laat de mogelijke kloof tussen beleid en uitvoering zien: werkt de wetgeving of het beleid zoals bedoeld?

Een infographic is een prachtig hulpmiddel om het gesprek te voeren over de (on)mogelijkheden van wat is opgeschreven. Een infographic maakt duidelijk hoe verantwoordelijkheden liggen en welke taken er worden onderscheiden (wie doet wat). Wat zijn de tot dan toe onbekende artikelen? De inhoud van de infographic is daarmee een goede basis voor bijvoorbeeld het inrichten van beleidsmonitoring of het uitvoeren van audits.

Alleen al het maken van een infographic werkt voor mij verhelderend. Het maakt je bewust van de wetgeving of het beleid dat voor jou of jouw bestuur(der) of manager en je kan hem of haar beter adviseren en bijstaan. Visualiseren helpt daarom om organisaties en de overheid sterker te maken.

Wat leer je in de training

De training leert de deelnemers over het gebruik van visualisaties van wetten, regelingen en besluiten. Je gaat in gesprek over de (on)mogelijkheden van het gebruik en je leert vragen te stellen op basis van een visualisatie. Je leert over de methode en hoe je zelf een infographic van een wet of regeling kunt maken. Voorkennis is niet nodig, enige ervaring in het werken met formele stukken is wel fijn.

Visualisaties zijn gebaseerd op openbare informatie van www.wetten.nl of eigen beleidsstukken. Ik ervaar telkens weer dat het maken van een infographic mij inzicht geeft en dat ik de inhoud beter onthoud. In gesprekken met anderen merk je dat een infographic van wetgeving of beleid houvast geeft. Ook maakt het mij nieuwsgierig: zou het werken zoals het is opgeschreven? 


Beleidsregels Toelating en gebruik C2000 door derden
Regeling hoofdlijnen beleid en beheer meldkamers